Burg. Hustinxstraat 54 | 6512 AE | Nijmegen
06-41850575

Bouwtekening aanbouw

Al vanaf €600,-
aanbouw-berg-en-dal

Bouwtekening aanbouw nodig? Als dat het geval is dan zal je waarschijnlijk een hoop vragen hebben. Wij zullen er alles aan doen om je te helpen met het verkrijgen van de perfecte bouwtekening voor je gewenste aanbouw. Wij willen natuurlijk dat jouw woondroom realiteit wordt.

Wellicht is het mogelijk dat je de bouwtekening voor je aanbouw zelf gaat maken in plaats van het te laten uitbesteden. Dit zou je geld kunnen besparen. Zonder kennis van een computerondersteunend ontwerpprogramma (CAD) is het echter niet aan te raden. In onze blog wordt verder uitgelegd hoe je zelf een bouwtekening kan maken.

Wat staat er op een bouwtekening aanbouw?

Het maken van een aanbouw kan voor een prettige leefomgeving zorgen. Het kan zo zijn dat je zelf een boel ideeën en inspiratie hebt opgedaan over je verbouwing. Wij noemen dat ook wel woondromen. Deze woondromen zullen vanuit jouw gedachten op papier moeten komen om anderen duidelijk te kunnen maken hoe je aanbouw eruit gaat zien. Jouw woondromen zullen worden verwerkt tot een bouwtekening. Op een bouwtekening voor een aanbouw zijn de volgende onderwerpen verwerkt:

  • Plattegrond van de bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Plattegrond van de nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Gevelaanzichten bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Gevelaanzichten nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Doorsnede bestaande situatie (schaal 1:100);
  • Doorsnede nieuwe situatie (schaal 1:100);
  • Detailtekeningen (bouwkundige knooppunten tot in detail uitgewerkt, schaal 1:10);
  • Situatietekening (schaal 1:500);
  • Materiaalstaat. Hier staan alle zichtbare materialen en kleurgebruik van het bouwwerk in een tabel weergegeven.

Wat kost het om een bouwtekening voor mijn aanbouw te laten maken?

Ten eerste bepaalt de grootte en hoogte van je aanbouw de prijs van het tekenwerk. Ten tweede speelt de soort woning waarin je woont ook een rol in de prijsbepaling. Als voorbeeld zal er bij een tussenwoning minder tekenwerk nodig zijn dan bij een vrijstaande woning. Mits je nieuwsgierig bent naar de prijs van je bouwtekening vraag dan vrijblijvend een offerte aan.

Is er een vergunning nodig voor mijn aanbouw?

Het is vrij simpel om erachter te komen of jouw gewenste aanbouw wel of niet vergund moet worden. Via het omgevingsloket kun je de bouwlocatie van de aanbouw invoeren. Hierna worden enkele vragen gesteld over bijvoorbeeld de bouwdiepte en -hoogte. Na het beantwoorden van de vragen zal direct al duidelijk worden of je aanbouw wel of niet vergunningsplichtig is.

Als ik geen vergunning nodig heb, heb ik dan een bouwtekening voor mijn aanbouw nodig?

Dit is een vraag die wij regelmatig krijgen.  Kort gezegd is het antwoord nee. In principe heb je dan geen bouwtekening nodig. Je zou mondeling met de aannemer kunnen afstemmen hoe jij jouw woondroom voor je ziet. Het gevaar hierbij is dat er geen ontwerp op papier is vastgelegd waardoor je de aannemer een vrij laat bouwen. Je weet niet exact wat de aannemer voor eindresultaat neer gaat zetten.
Stel dat je in je woondroom een mooi groot kozijn met veel daglicht  voor je ziet en dit vervolgens aan de aannemer verteld. Een aannemer kan een kozijn al ‘groot’ vinden als deze 2 bij 2 meter is terwijl jij 4 bij 2 meter in gedachten had. Het zou dus kunnen dat de aannemer het kozijn van 2 bij 2 meter plaatst, omdat hij dat een groot kozijn vind. Als dit op een tekening had gestaan, dan had deze miscommunicatie niet plaats gevonden. Dit is misschien een extreem, maar zichtbaar voorbeeld en zou daarom ook niet zo vaak voorkomen.
Een ander ‘onzichtbaar’ voorbeeld is dat de aannemer op een verkeerde manier bouwt waardoor de aanbouw niet volledig waterdicht is. Bij de oplevering van de aanbouw kan alles er prima uitzien. Na verloop van tijd beginnen er binnen vocht plekken zichtbaar te worden. Het zou vervolgens een logische keuze zijn om met de aannemer in discussie te gaan. Echter heb je geen bouwtekening (contract) om de juiste manier van bouwen aan te kunnen tonen.
Een bouwtekening kun je dus ook als een contract tussen jou en de aannemer zien. Daarom raden wij het wel aan om in bezit te zijn van een bouwtekening voordat je een aannemer laat beginnen met het bouwen van een vergunningsvrije aanbouw.

Heb je nog vragen over de mogelijkheden voor jouw aanbouw? Stel ze gerust.